Kako trenirati psa, da postane "trail dog"

Dejavniki vzgoje

Najpomembnejši dejavnik pri postopku vzgoje psa je seveda pasma. Pomembno je tudi koliko se je vaš ljubljenček navajen gibati in kako dobro prenaša visoko intenzivne dejavnosti. Najbolje je, če začnemo s postopnim učenjem takoj ko smo prepričani, da je pes sposoben in pripravljen na večjo količino gibanja. Pozorni moramo biti tudi, da ne začnemo intenzivnih aktivnosti prezgodaj. Zelo mladi kužki imajo namreč še krhke kosti, zato je priporočljivo počakati vsaj 4-5 mescev, da se izognemo morebitnim poškodbam. Poleg tega bodo na začetku vzgoje za vašega ljubljenčka najbolj primerne zgolj krajše fure in trenigi.

Začetek vzgoje

Z Arijem sva začela proces spoznavanja kolesa z ovohavanjem in nagrajevanjem s priboljški, da se postopno navadi na kolo. Ari je torej še v fazi učenja, zato se vsake toliko odpraviva na sprehod s kolesom, kar pomeni potiskanje kolesa s povodcem v roki. Na tak način se bo vaš ljubljenček hitreje navadil na zvok kolesa. Kolesa namreč spuščajo veliko različnih zvokov, ki bodo za vašega ljubljenčka nekaj popolnoma novega. Pomembno je, da bo za vašega kužka prvi stik s kolesom kar se da pozitiven, zato z navajanjem na kolo začenjajte počasi in postopno.

Pred tem, pa je psa nujno potrebno naučiti odpoklica. To je zelo pomemben dejavnik, saj je dobro da se pes odziva na tvoje klice. Naučen mora biti tudi na hojo zraven tebe, super pa je tudi, da se navadi teči za tabo. Tako se prilagaja na tvojo hitrost. Če teče pred tabo ne vidi kaj točno se dogaja, poleg tega pa lahko tudi hitro pride do kakšne nesreče.

Nato lahko začneš s počasno vožnjo in jo potem s časom stopnjuješ. Pomembno je, da svojega psa pozorno spremljaš in opazuješ koliko zmore, da se lahko osredotočiš na njega in njegovo učenje. Tako kot ogrejemo sebe moramo tudi svojega kosmatinca dobro ogreti pred začetkom treninga in poskrbeti, da tek ni preveč intenziven. Kot sem omenila prej obstaja nevarnost poškodb. Psu želimo dati pozitivno izkušnjo, da tudi on uživa na trailu.

Trening in učenje sta lahko naporni, ampak pomembno je, da ne obupamo. Ko psa naučimo osnovnih veščin, bosta oba uživala v vožnji in skupnih potepih. S treningi preživljata več skupnega prostega časa, poleg tega pa ga s tem še dodatno pelješ na »sprehod«. To pa ne pomeni, da pes ne potrebuje dodatnega sprehoda.

Izredno pa je pomembno, da imaš s seboj dovolj vode sploh v toplejših mesecih leta. Tudi kakšen priboljšek v žepu ti bo izrazito pomagal. Vsi vemo, da so veliko bolj odzivni, če imaš pri sebi hrano.

trail_dog3

Z malo sreče pri učenju se lahko zgodi, da bo tvoj kužek še bolj navdušen nad kolesom kot ti. Pa veliko sreče pri vzgoji svojega kužka!

Piše: Neža Marinič

06.09.2022