Predlog za nedeljski kolesarski izlet: Belopeška jezera

Kolesarjenje ni samo okolju prijazen način prevoza, ampak tudi odličen način za spoznavanje novih krajev in kultur. S kolesom se lahko podate na raziskovanje nepoznanih poti in odkrivate skrite kotičke, ki jih z avtomobilom ne bi nikoli opazili. Vedno bolj v porastu pa je tudi najbolj zelena oblika turizma, kolesarski turizem. Kolesarska potovanja združujejo šport, rekreacijo in turizem. Število kolesarjev, ki obiščejo Slovenijo zaradi njenih čudovitih pokrajin in kolesarskih stez, vsako leto narašča.

Kolesarska pot Jureta Robiča

Po nekaterih podatkih naj bi imeli v naši mali državi že več kot 8000 km označenih kolesarskih poti. Ena od teh je tudi 54 km dolga pot od Mojstrane do Belopeških jezer in nazaj, ki je odlična za enodnevni kolesarski izlet.

Belopeška jezera se nahajajo v osrčju Julijskih Alp in predstavljajo pravi biser narave. Izjemna turkizna barva jezer, obdana z visokimi gorami, ustvarja slikovit prizor, ki vas bo navdušil. Ta izlet je primeren tako za izkušene kolesarje kot tudi za rekreativce, saj poteka večinoma po ravnem terenu. Najlepša in najdaljša kolesarska pot se začne v Mojstrani, imenuje pa se po našem pokojnem kolesarju Juretu Robiču. Kolesarska pot Jureta Robiča nas vodi vse do Kranjske Gore, Rateč, do italijanske meje in točno po poti, kjer je nekoč potekala železniška proga. Iz Mojstrane do Rateč boste premagali 255 metrov višinske razlike. Za tiste, željne nekoliko daljšega izleta obstajata dve opciji, prva pot se v Trbižu razcepi v Italijo (še cca 174km), druga pa vodi v Avstrijo (še cca 90-120 km). Iz Mojstrane na Belopeška jezera in nazaj je 54 kilometrov, po asfaltirani cesti, ločeni od cestnega prometa, brez večjih vzponov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belopeška jezera oz. Laghi di Fusine so odlična destinacija za nedeljski kolesarski izlet, ki bo navdušil tako vas kot tudi vaše prijatelje in družino. Ne pozabite vzeti s seboj fotoaparata, da boste lahko ujeli najlepše trenutke in jih delili s svetom. Ko prispete na cilj, si privoščite trenutek počitka in se okrepčajte ob jezeru. Sprostite se, napolnite pljuča s svežim gorskim zrakom in uživajte v čudoviti panorami, ki vas obkroža. Lahko se tudi sprehodite okoli jezer in si ogledate različne ptice in rastline, ki tam živijo. Če iščete vrhunsko kolesarsko opremo in dodatke za vaše prihodnje avanture, obiščite našo poslovalnico ali spletno trgovino Freestyle. Tam boste našli široko paleto koles, oblačil, dodatkov in nasvetov izkušenih kolesarskih navdušencev. Ne odlašajte več, zgrabite svoje kolo in se podajte na kolesarsko potovanje, ki vam bo prineslo nepozabne spomine.

Ustrezna priprava na kolesarsko turo

Preden se podate na kolesarsko turo, je pomembno, da se ustrezno pripravite. Zagotovite si udobno in varno kolesarsko opremo, vključno s čelado, kolesarskimi hlačami in udobnim sedežem. Med kolesarjenjem se ne smete mučite, ampak da je zabavno, da si postavite realne cilje, načrtujete vadbo in tako spremljate napredek.

Prav tako poskrbite za ustrezno prehrano med vožnjo, saj boste porabili veliko energije. S seboj vzemite energijske gele in druge prehranske dodatke, ki vam bodo pomagali ohranjati energijo med vožnjo. Med kolesarjenjem ne pozabite uživati in se zabavati. Postavite si realne cilje glede hitrosti in razdalje ter si načrtujte vadbo, da boste lahko spremljali svoj napredek. Pomembno je tudi, da se ustavite in si vzamete čas za občudovanje naravnih lepot, ki jih boste srečali na poti. Belopeška jezera so zagotovo ena izmed takih lepot, ki vas bodo navdušile s svojo nedotaknjeno naravo.

09.07.2023