GIANT prejemnik nagrade za kolo leta v kar dveh kategorijah

Britanski kolesarski portal BikeRadar že tradicionalno vsako leto na polovici sezone razglasi in podeli nagrade za najboljša kolesa tekočega leta. 

Proces testiranja

V zadnjih 6 mesecih je strokovna ekipa preizkuševalcev iz revije BikeRadar, njihove pridružene tiskane revije Cycling Plus in revije Mountain Biking UK preizkušala 57 najboljših cestnih, makdamskih in gorskih koles. Gre za najobsežnejši test leta, ki zajema vse od nizkocenovnih cestnih koles do “superkoles” iz Tour de France pa do najnovejših trail, enduro in električnih gorskih koles.

Ekipa preizkuševalcev je vse od zime do zgodnje pomladi prevozila na tisoče kilometrov po cestah in neobljudenih poteh Anglije, Walesa in Škotske. V kategoriji makadmaskih koles, na primer, je bilo vsako kolo najprej podvrženo 2 – 3 urni vožnji na planini Sailsbury v južni Angliji. Nato je kolo čakala še 113 km dolga pot po mešanem terenu z velikim številom višinskih sprememb. Sledile so še nekaj tedenske primerave in preizkusi s konkurenčnimi kolesi, da so preizkuševalci ugotovili vse prednosti in slabosti vsakega kolesa.

Deset kategorij

Nagrade se podeljujejo v desetih kategorijah. Šest od teh je namenjenih kolesom z zavitimi krmili. Preostale kategorije pa zajemajo: tekmovalna cestna kolesa, aero cestna kolesa, endurance cestna kolesa, nižjecenovna kolesa, ženska kolesa in makadamska kolesa.

Najboljše makadamsko kolo

Letos je portal BikeRadar prvič podelil tudi naziv v kategoriji makadamskih koles, ki ga je osvojilo Giantovo kolo Revolt X Advanced Pro, prenovljeni model originalnega Revolta iz leta 2022. Lanski model Revolt Advanced Pro je namreč prepričal s svojo vznemirljivo vožnjo, odlično vrednostjo in izpopolnjeno specifikacijo za vožnjo na cesti in izven nje ter si namreč prislužil skupni naziv Bike of the year 2022. Model Revolt X pa prikazuje tako vsestranskost kot tudi izrazito terensko pripravljenost kolesa. Namesto sedežne opore in karbonskih vilic, boste na letošnjem modelu našli RockShox Rudy XPLR Ultimate vilice s 40-milimeterskim hodom. Novost je tudi daljinsko vodena kapalka Post Moderne, ki zagotavlja 25 mm giba pri vzmetenju in 100 mm padca.

Tehnični urednik BikeRadar in revije Cycling Plus, Warren Rossiter, je poudaril, da gre za kolo, ki združuje duh makadamkanja s svojo zmogljivostjo in vsestranskostjo. Posebej je izpostavil izjemno lahko in odzivno vilico ter prilagodljivo naravo kolesa s ploščkom na zadnjem vpenjalnem mestu, ki omogoča prilagajanje dolžine zadnjega obročnika.

Najboljša aerodinamična specialka 

Giant je med drugim tudi edina znamka, ki je prejela naziv kolo leta v dveh kategorijah. V kategoriji aerodinamičnih specialk je letošnji zmagovalec prenovljeni Propel Advanced Pro 0 AXS, opremljen z elektronsko opremo Sram Red in karbonskimi obročniki SLR 1 50 višine 50 mm. Glede na prejšnjo generacijo Propela se počuti bolj domače na vseh terenih, še posebej pa se izkaže pri hitri vožnji in eksplozivnih sprintih, kar sta letos dokazala Michael Matthews in Dylan Groenewegen. Tehnični urednik Simon von Bromley je bil navdušen nad togostjo in odzivnostjo kolesa, ki je tudi cenovno zelo konkurenčno v primerjavi s konkurenti.

 

Vir: https://www.bicikel.com/novica/giantovova-propel-in-revolt-x-sta-naj-aero-in-naj-gravel-23256

14.06.2023