10 idej za zimski izlet v naravi

Sneg, sonce, zimska idila, kam na izlet?

Sneg je prekril Slovenijo in odprl malo morje možnosti za čudovito preživet dan v naravi. Tukaj je 10 idej za zimski izlet, kjer se lahko prepustite različnim zimskim športom in aktivnostim.

 

1. Tamar

Verjetno najbolj pogosta zimska izletniška destinacija. Od Nordijskega centra v Planici pa do koče v Tamarju je približno 1h hoje po ravnem. Po celotni dolžini poti in predvsem na koncu vas bodo nagradili izjemno lepi pogledi na okoliške hribe. V bližini sta tudi dva slapova, slap Nadiža in pa slap Črne vode. Priporočamo obisk med tednom, saj je med vikendom, predvsem pa na sončen dan ponavadi gneča.

Dolina Tamar. Vir slike: zivi-za-danes.com

 

2. Velika Planina

Prekrasna destinacija za izlet, kjer boste ob zapadlem snegu lahko uživali v pravem zimskem raju. Nahaja se nad Kamnikom, dostop pa je iz prelaza Kranjski Rak. Od parkirišča vas do planine loči približno 45min hoje do Male in 1h do Velike Planine. 

Velika Planina v sončnem zahodu. Vir: slovenia.si

 

3. Slap Peričnik

Nahaja se v Dolini Vrat. Zaradi snega je pozimi ponavadi zaprta cesta iz Mojstrane v Dolino Vrat, zato je do slapu približno 1h hoje. Večinoma gre po ravnem, tako da ni prehudo. Celotna stena je polna ledenih sveč, zato je pogled še toliko bolj osupljiv kot poleti.

Slap Peričnik in ledene sveče v ozadju. Vir: lepote-slovenije.si

 

4. Pokljuka

Ta planota nad Bledom je pravi raj za vse vrste zimskih aktivnosti. Pohodništvo, tek na smučeh, sankanje pa tudi smučanje pride v poštev. Rudno polje je primerno za sprehode, medtem ko se lahko s krpljami povzpnete tudi planino Uskovnica ali pa na Zajamnike. 

Zimska pravljica na Pokljuki. Vir: slovenia.info

 

5. Planina Javornik

Nahaja se na 1550m in spada pod Karavanke. Do vrha planine je približno 1h 30min hoje po gozdni poti čez razgiban teren, na koncu pa nas nagradi panoramski razgled. Planina Javornik je odlična destinacija za spontan zimski izlet.

Planina Javornik na zimskem soncu. Vir: druzina.si

 

6. Zgornje Jezersko

Jezersko je odlična, a manj poznan biser Slovenije. Pot nas pelje iz Kranja skozi Šenčur, Preddvor, potem pa skozi dolino reke Kokre in po ovinkih na Zgornje Jezersko. Tam je od aktivnosti na voljo hoja, drsanje, sankanje in pa tek na smučeh, pri vsaki pa nas spremlja čudovita pokrajina.

Planšarsko jezero. Vir: falajfl.si

 

7. Tromeja

Z izhodiščem v Ratečah vam bo vzpon na Tromejo vzel približno 1h 40min. Tromeja je odlična ideja za izlet v vseh letnih časih, kjer jo poleti obiščejo pohodniki in kolesarji, pozimi pa predstavlja super destinacijo za zimski pohod in sankanje.

Pohodniška pot na Tromejo. Vir: fotografovdnevnik.maligoj.si

 

8. Menina planina

Tudi vzpon in pohajkovanje po Menini planini je lahko odlična ideja za zimski izlet v naravi. Vzpon ni preveč naporen in vam bo vzel približno 2-4h, odvisno katero pot izberete. V zimski prevleki so razgledi prečudoviti.

Menina planina. Vir: vselepoinprav.si

 

9. Pohorje

Ponuja mnogo več kot le raj za smučarje in snowboardarje. Lahko se sprehodite do Lovrenških jezer, Črnega jezera ali pa do poslednjega bojišča Pohorskega bataljona

Lovrenška jezera na Pohorju. Vir: hribi.net

 

10. Javorca

Je razgledna vzpetina, ki se nahaja na zahodni strani reke Tolminke. Na vrhu stoji zgodovinska cerkev sv. Duha, posvečena padlim avstro-ogrskim vojakom. Več o cerkvi si lahko preberete tukaj. Javorca se ponaša s pogledom na vrhove, ki obdajajo dolino reke Tolminke. 

Cerkev Sv. Duha na Javorci. Vir: dnevnik.si

 

Pred odhodom vedno preverite lokalne razmere in zagotovite, da izbrane dejavnosti ustrezajo sezoni za nepozabni zimski izlet. Za katerokoli destinacijo se odločite, pa vam svetujemo, da se ustrezno pripravite. V kolikor vam manjka kakšen kos zimskega oblačila, lahko spodaj pregledate in raziskujete med našo široko zimsko ponudbo.

 

 

Veliko športnih užitkov in zimskih radosti vam želi ekipa Freestyle!

19.01.2024