Otroško kolo: 8 Nasvetov za pravilno izbiro

Ti nasveti vam bodo v pomoč pri izbiri otroškega kolesa

Nakup otroškega kolesa je pomemben korak pri vključevanju vašega otroka v svet kolesarjenja. Izbrati pravo kolo, ki bo spremljalo in podpiralo otrokove prve zavoje na poti do kolesarske samostojnosti, ni le vprašanje zabave, ampak tudi varnosti, udobja in prilagajanja otrokovim sposobnostim. V tem blogu bomo spoznali 8 nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati idealno otroško kolo s katerim boste zagotovili, da bo izkušnja kolesarjenja za vašega otroka čim bolj prijetna in varna.

 

1. Izberite pravo velikost

Velikost kolesa je temelj, na katerem gradimo otrokovo kolesarsko izkušnjo. Kolo mora biti prilagojeno otrokovi višini in notranji višini noge (inseam height), ko sedi na sedežu, kar zagotavlja varnost pri ustavljanju in zagonu. Velikost koles se meri v colah, ki se nanašajo na premer koles. Splošno pravilo je, da mora biti otrok sposoben sedeti na sedežu in hkrati s stopali doseči tla. Bolj kot leta je pomembna otrokova višina. Ta meritev vam bo pomagala določiti velikost kolesa, ki bo otroku najbolj ustrezala, ob tem pa zagotoviti, da bo kolo “raslo” skupaj z otrokom.

Za pomoč si oglejte video na spletni strani Giant

2. Pogosta napaka: nakup prevelikega otroškega kolesa

Pogosta napaka pri nakupu otroškega kolesa je izbira prevelikega kolesa v upanju, da bo otrok vanj “zrasel”. Ustrezna velikost kolesa otroku omogoča, da samostojno začne poganjati in ustavi kolo, kar povečuje njegovo samozavest in neodvisnost. To pomeni manj skrbi za starše, saj vedo, da je njihov otrok na kolesu stabilen in varen.

 

3. Poganjalček je super za začetke

Za najmlajše otroke je poganjalec odlična izbira za razvijanje občutka za ravnotežje in koordinacijo. Poganjalci omogočajo otrokom, da se naučijo osnov kolesarjenja, ne da bi se morali hkrati osredotočati na pedala.

 

4. Namen in pogostost uporabe sta pomembni

Pri izbiri otroškega kolesa je pomembno, da se upoštevajo otrokova starost, velikost, sposobnost vožnje in kje bo kolo vozil. Prav tako je potrebno upoštevati pogostost uporabe, torej ali bo otrok kolesaril doma okrog hiše ali bloka, bo kolesaril do šole ali popoldanskih aktivnosti, ali pa se boste z njim podali na daljše izlete po razgibanih terenih. 

5. Izberite lahko kolo

Lažje in bolj okretno kolo bo otroku omogočilo prijetnejše kolesarjenje. Aluminijasta kolesa so idealna, saj je teža kolesa manjša in omogoča lažje prenašanje. Če se otrok na poti utrudi in kolo postane breme, je tudi za vas kot starša praktično, če je kolo lahko, saj ga boste lažje nosili.

 

6. Dobre zavore = zagotovljena varnost

Zavore so ključni varnostni element kolesa. Otroška kolesa so lahko zasnovana z dvema vrstama zavor: ročnimi in nožnimi. Varnejše so ročne zavore, ki so zasnovane tako, da ustrezajo otrokovi moči pri stiskanju, kar omogoča lažje in učinkovitejše zaviranje.

 

7. Nastavljivost kolesa podaljša uporabnost

Izberite kolo z nastavljivim sedežem, kar omogoča, da se kolo prilagaja rasti vašega otroka. To ne samo podaljša uporabnost kolesa, ampak tudi zagotavlja, da ostane kolo varno in udobno

 

8. Poiščite najboljše otroško kolo

Zdaj, ko ste se seznanili z nasveti pri izbiri otroškega kolesa in določili idealno velikost kolesa za vašega otroka, je čas, da izberete še pravo kolo. Da se boste lažje odločili, smo za vas sestavili seznam kvalitetnih Giant in Liv koles iz naše ponudbe. Tako se bo vaš otrok varno in zanesljivo podal v svet kolesarjenja.

 

Vrste otroških koles

a) do 4 let (12’’) → Poganjalček

Model: PRE PUSH

 Z  visokokakovostnim aluminijastim okvirjem in termo oblikovano polimerno vilico so Giantovi poganjalčki izjemno lahki. Poganjalček spodbuja razvoj ravnotežja in kolesarskih veščin, medtem ko otrokom prijazne lastnosti, kot so lahke komponente in ergonomska pozicija, zagotavljajo nadzor in varnost. Ponudbo vseh poganjalčkov si oglejte TUKAJ.

Poganjalček Giant PRE PUSH

 

​​b) 3-6 let (16″) → oz. višina 105-125 cm

3 različni modeli koles: ARX, Animator, Adora.

Z lahkim aluminijastim okvirjem in stabilno geometrijo, namenjeno mladim kolesarjem so kolesa modelov ARX, Animator in Andora kot nalašč za začetnike. S 16-palčnim kolesi, lahkim krmilom in pnevmatikami za različne terene ponujajo idealno prvo kolesarsko izkušnjo. Njihova lahka konstrukcija in prilagojene lastnosti zagotavljajo odličen nadzor in udobno vožnjo, ne glede na teren. Ponudbo vseh 16-palčnih otroških kolesi si oglejte TUKAJ.

Otroško kolo Giant ARX 16

 

c) 5-8 let (20’’) → oz. višina 120-140 cm

3 različni modeli koles: ARX, STP, Enchant.

Okvirji iz lahkega, močnega in vzdržljivega aluminija so zasnovani za vožnjo po ulicah, parkih ali gorskih stezah. Geometrija okvirja je prilagojena mladim kolesarjem z 20-palčnimi kolesi za stabilnost vožnje. Medtem ko sta modela ARX in STP namenjena obema spoloma je model Enchant Liv posebej prilagojen dekletom. Ponudbo vseh 20-palčnih otroških kolesi si oglejte TUKAJ.

Otroško kolo Liv Enchant 20

 

č) 8-12 let (24’’) → oz. višina 125-150 cm

3 različni modeli koles: ARX, STP, Enchant.

Zasnovana za mlade kolesarje, ki želijo preizkusiti vožnjo po makedamu, cesti ali pumptracku. Ta 24 palčna kolesa so izdelana iz izjemno močnega aluminijastega ogrodja, ki mladim kolesarjem nudi stabilnost in varnost. Medtem ko sta modela ARX in STP namenjena obema spoloma je model Liv Enchant prilagojen dekletom. Ponudbo vseh 24-palčnih otroških kolesi si oglejte TUKAJ.

Otroško kolo Giant STP 24

d) do 16 let (26’’) → oz. višina 145-170 cm

2 različna modela koles: ARX, STP.

26-palčna mladinska kolesa so zasnovana za mlade kolesarje, ki so že prevozili nekaj kilometrov. Njegova konstrukcija in aluminijast okvir zagotavljata dolgotrajno vzdržljivost in zanesljivost, medtem ko ergonomična zasnova spodbuja pravilno držo in udobno vožnjo. Ponudbo vseh 26-palčnih otroških kolesi si oglejte TUKAJ.

 

Mladinsko kolo Giant STP 26

 

 

Kolesarjenje je super aktivnost, ki spodbuja ne le fizično aktivnost, ampak tudi samostojnost in raziskovanje. Zato si vzemite čas, izberite premišljeno in uživajte v skupnih kolesarskih dogodivščinah z vašim otrokom.

Lepo vabljeni v naše poslovalnice v Ljubljani, Mariboru in Slovenj Gradcu, kjer vam nudimo strokovno svetovanje.

 

Ekipa Freestyle

20.02.2024