Intervju z direktorjem: Tomaž Glavič

30. let delovanja trgovin Freestyle

Ob obletnici trgovin Freestyle objavljamo intervju z direktorjem podjetja, Tomažem Glavičem. Pogovarjali smo se o tem, kakšni so bili začetki, o dogajanju skozi leta in nenazadnje kakšni so plani za prihodnost.

 

Kako se je vse skupaj začelo? Od kje želja po lastnem podjetju?

Ljubiteljsko sem se ukvarjal s snowboardanjem. Leta 1991 sem se odločil, da ne želim samo tekmovati, ampak od tega tudi nekaj zaslužiti, zato sem odprl snowboard šolo. Zraven sem izposojal in prodajal opremo. Povpraševanje je bilo veliko, zato sem kmalu potreboval prostor za prodajo in tako smo leta 1993 na Koroški cesti v Mariboru odprli prvo trgovino Freestyle.

Tomaž Glavič na snowboardu, 1987

 

Zakaj Giant kolesa? Kako je prišlo do tega?

Najprej smo začeli s prodajo koles Scott. Takrat sem se pozanimal in ugotovil, da so Giant kolesa za določen denar bolj kvalitetna, zato sem se odločil poskusiti pridobiti zastopstvo za prodajo. Leta 1995 sem si sposodil avto, v Ljubljani pobral prikolico in se peljal na Nizozemsko po prvih dvajset Giant koles. Nazaj grede sem po poti naložil še pet windsurf desk. Spomnim se še kako sem na nemško-avstrijski meji porabil kar 10 ur za čakanje v koloni med tovornjaki, ker so Avstrijci zahtevali kavcijo. Ko sem pripeljal prve primere koles v Slovenijo, smo jih hitro prodali, ker so bila ugodna glede na kvaliteto in ostala kolesa na trgu. Kmalu zatem so me iz Gianta obvestili, da so podjetje Freestyle v svoj sistem vnesli kot ekskluzivnega distributerja za Slovenijo. In tako se je začelo. 

 

Kako je izgledalo delo v trgovini?

Prva tri leta sem delal v trgovini sam. Zjutraj pred odprtjem sem delal veleprodajo, s starim avtom in prikolico vozil kolesa na železniško postajo in jih pošiljal v Kranj, Franciju Ahačiču, ki je prodajal naša kolesa. Čez dan sem bil prisoten v trgovini, zvečer ko sem prišel domov pa sem delal ročno računovodstvo, ker še ni bilo računalnikov. Bilo je kar pestro, predvsem v zimskem času, ko sem poleg dela čez teden v soboto in nedeljo vodil tečaje snowboarda na Pohorju. Včasih sem imel tudi po tri skupine na dan, skupaj 7,5 ur učenja. 

Prišlo je tudi do večje utrujenosti, enkrat sem celo zaspal na prodajnem pultu. Zbudila me je stranka, ki je zapuščala trgovino. Po treh letih sem dobil prvo pomoč študenta v trgovini, ki mi je olajšal naporen delovnik.

 

Kdo so bili prvi zaposleni, kdo od njih je ostal?

Eden prvih zaposlenih je bil Jure Munda, ki je vodja maloprodaje mariborske enote in moja desna roka. Kmalu zatem se je pri nas zaposlil serviser Peter Kramberger, ki je gotovo eden najboljših serviserjev koles v Sloveniji, in je še danes zaposlen v podjetju. 

Leta 2001 sem se odločil, da zaposlim računovodkinjo, ki bo delala na sedežu podjetja, Mojco Vutolen, ki nam je bistveno olajšala delo v podjetju, saj je prevzela večino mojega dela, ki sem ga prej opravljal. Od zaposlenih ki so v podjetju 20 ali več let, je še legendarni prodajalec ljubljanske trgovine Gašper Kurnik, za katerega sem prepričan, da o kolesarjenju ve praktično vse.

 

Selitev v Ljubljano – kako so se trgovine razvijale?

Po nekaj neuspelih poskusih prodaje koles v Ljubljanske trgovine sem se odločil, da se z družino preselimo in odpremo novo trgovino. Tako smo leta 2000 za Bežigradom odprli trgovino Freestyle Ljubljana. Vmes smo postavili svojo prodajno mrežo trgovin za veleprodajo, katera so še danes zelo uspešna. V Ljubljani smo do danes zamenjali pet lokacij, prisotni smo bili še na Litijski cesti, v BTC-ju, na Dunajski nasproti Razstavišča, trenutno pa smo se ustalili na Samovi ulici 14 (otvoritev februar 2020). Vmes smo menjali še tri trgovine v Celju, a smo jih sčasoma zaprli. V Mariboru pa od leta 2003 ostajamo na Pohorski ulici 7.

Freestyle Ljubljana na Samovi ulici 14

Koliko zaposlenih šteje Freestyle trenutno?

Trenutno Freestyle ekipa šteje 19 zaposlenih, od katere jih je približno tretjina zaposlenih vsaj že več kot 10 let. Vesel sem da imamo takšno ekipo, ki lahko strokovno prodaja in zadovolji želje in potrebe strank. Rad bi se zahvalil tudi vsem bivšim zaposlenim, ki so kakorkoli pripomogli k temu, da smo prišli do te točke. Pri vsem tem je pomagalo tudi dosti zunanjih sodelavcev, ki so skrbeli za programiranje, design, tisk, itd. 

Freestyle ekipa na praznovanju 30. letnice

 

Kako je potekalo delo v času epidemije?

Na začetku je bilo malo panike. Nihče ni vedel kaj pričakovati, čez noč smo zaprli trgovine in vse zaposlene dali na čakanje. Morali smo se spomniti načinov, kako ohraniti prodajo za preživetje podjetja, kljub zaprtjem trgovin. Takrat smo uvedli kampanjo 60 minutna dostava koles. To je pomenilo, da je stranka kolo naročila prek spleta oz. preko video prodaje, nato pa sem kolesa v 60 minutah pobral v trgovini in dostavljal po celi Sloveniji. Po prvem valu epidemije je kolesarstvo postalo še bolj popularno, in mi smo imeli zelo dobro založene trgovine, kar nam je definitivno prišlo prav. 

 

Se bo Freestyle v prihodnosti še širil? Kakšni so plani za naslednjih 5 let?

Ja, seveda. Glede na visoko kvaliteto koles in poslovne izkušnje bomo večali število prodajaln. Rad bi se zahvalil tisočem kupcem, ki so nam zaupali in jim še v nadaljnje želim, da jim bodo kolesa in ostali artikli dobro služili in da jih bodo čim več uporabljali. Velika potrditev je, ko se v trgovino vračajo stari kupci in nam povedo, da jim kolesa dobro in dolgo delujejo. Tako vemo, da delamo dobro in podpiramo kolesarsko skupnost v Sloveniji. 

Kolesarski teambuilding

 

Kakšna zanimiva zgodba z vidika strank?

Teh je kar nekaj, lahko bi rekel, da je vsak dan pestro. Dolgo nazaj je nekdo prišel v trgovino in vprašal koliko je cena televizorja, kjer so se promocijsko vrteli kolesarski posnetki. Ena legendarna je tudi, ko je nekdo vprašal če prodajamo jointe (Giante). 

 

Če pogledate nazaj na vsa leta, kako bi opisali podjetniško pot?

Pot je resnično trnava in težka. Veliko je dela, neprespanih noči in resnično nikoli ne veš kaj te čaka. Vsak dan se srečaš z novim problemom. Veliko je negotovosti, predvsem pa na sebi nosiš ogromno odgovornost. Kljub temu lahko, če potegnem črto, rečem, da je vredno vsakega izziva. Čestitke Freestyle-u in izjemni ekipi.

Tomaž Glavič in Jure Munda.

16.10.2023