Kolesarjenje je odlična vadba za vsakogar

»Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ohranili ravnovesje, se moramo premikati.« (Albert Einstein)

Kolesarjenje vsako leto pridobi nove kolesarske navdušence in že več kot tri stoletja združuje ljudi na več ravneh, svoj vrhunec leta pa vsekakor doživi prav v času najprestižnejše cestne kolesarske dirke na svetu, Dirke po Franciji. V slovenskem prostoru pa že 30 let igrajo ključno vlogo trgovine Freestyle in pomembno prispevajo k promociji, infrastrukturi in razvoju tega športa, ki je tudi nam Slovencem pošteno prirasel k srcu. Preden pa se spustimo v predstavitev najuspešnejšega kolesarskega podjetja in trgovine pri nas, pa še nekaj zanimivosti in nasvetov za kolesarjenje.

Zakaj je kolesarjenje prava izbira za vsakogar

  • Redno kolesarjenje je odličen način za krepitev mišic in izboljšanje zdravja srca, saj lahko znatno zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak in debelost, poleg tega pa zmanjšuje tudi tveganje za razvoj depresije. Študija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je ugotovila, da je kolesarjenje primeren način telesne dejavnosti za popolnoma vse starostne skupine, saj je odlična kardio vadba, ki pa ne obremenjuje vaših sklepov in posledično zmanjša tveganje za poškodbe zaradi obrabe sklepov, zlasti kolen.
  • Kolesarjenje nam tudi lajša vsakodnevne dejavnosti. Pomaga nam, da ohranjamo in držimo ravnotežje, lažje hodimo, stojimo in se vzpenjamo po stopnicah. Z rednim kolesarjenjem pridobimo na kondiciji in smo boljše fizično pripravljeni na napore vsakodnevnega življenja, ki ga pogosto spremlja stres, kaos in hitenje.
  • Ne samo, da je kolesarjenje okolju najbolj prijazen način prevoza, ampak tudi odličen način za spoznavanje novih krajev in kultur. S kolesom se lahko podate na raziskovanje neznanih poti in odkrivate skrite kotičke, ki jih sicer z avtomobilom ne bi nikoli opazili.

Kolesarski turizem in ideja za nedeljski izlet

Pri nas je namreč tudi vse bolj v porastu najbolj zelena oblika turizma na dveh kolesih, kolesarski turizem. Kolesarska potovanja so za mnoge športne navdušence popolna kombinacija, saj združujejo šport, rekreacijo in turizem. Število kolesarjev, ki obiščejo Slovenijo zaradi njenih čudovitih pokrajin in kolesarskih stez, vsako leto strmo narašča. Po nekaterih podatkih naj bi imeli v naši mali državi že več kot 8000 km označenih kolesarskih poti. Ena od teh je tudi 53 km dolga pot od Mojstrane do Belopeških jezer in nazaj, ki je odlična za enodnevni kolesarski izlet. Več o tej prekrasni kolesarski poti pa si lahko preberite na našem prejšnjem blog zapisu 👉 https://freestyle.si/novice/predlog-za-nedeljski-kolesarski-izlet-belopeska-jezera/

13.07.2023