Vodič za izbiro prvega cestnega kolesa

5 nasvetov kako izbrati idealno cestno kolo

Izbira pravega cestnega kolesa je ključna za odlično kolesarsko izkušnjoPojdimo naprej k osnovam. Kako sploh prepoznamo cestno kolo? Za cestna kolesa je značilno, da so lahka, imajo ozke pnevmatike in ergonomske ročke za hitrejšo vožnjo na asfaltu.

 

1. Cenovni razpon

Pred začetkom kakršnegakoli raziskovanja koles je pametno določiti budget, ki ste ga pripravljeni porabiti. Ne pozabite, da boste potrebovali še nekaj denarja za opremo kot so čelada, pedala, čevlji in dodatke, če jih še nimate. Cene modelov se zelo razlikujejo, od najosnovnejših modelov za 1.500 evrov do najbolj specialnih, ki lahko stanejo tudi 10.000 evrov in več. 

 

2. Velikost

Ko imate določen približni cenovni rang, je naslednji korak ugotoviti, kakšno velikost kolesa potrebujete. Preveliko kolo bo težko obvladovati, pri čemer boste s težavo segali do krmila, kar bo neudobno za ramena in hrbet. Premajhno kolo pa lahko povzroči, da se boste med poganjanjem s koleni udarili v krmilo. Napačna izbira lahko pomeni dodatne stroške, saj boste potrebovali zamenjati in prilagoditi komponente. 

Svojo velikost lahko poiščete v tabeli na izbranem modelu kolesa. Vsem kolesarjem svetujemo, da obiščete najbližjo poslovalnico Freestyle in kolo pred nakupom tudi preizkusite.

 

3. Material okvirja

Tukaj se srečate z izbiro med aluminijem in karbonom. Naj na kratko povzamemo: karbon je lažji in absorbira vibracije za gladkejšo vožnjo, a je dražji, medtem ko je aluminij cenejša, a težja opcija. Nekatera kolesa kombinirajo aluminijast okvir s karbonsko vilico za ravnovesje med trdnostjo in udobjem. Končna izbira materiala je odvisna od vašega budgeta.

 

4. Komponente

Komponente na kolesu opredelimo kot vse mehanske ali elektronske komponente, ki so vključene pri zaviranju, menjavi prestav in delovanju pogonskega sklopa. Glavni proizvajalci so Shimano, Sram in Campagnolo, pri čemer Giant najpogosteje uporablja Shimano, včasih pa tudi Sram. Pri izbiri cestnega kolesa je pomembno prestavno razmerje. Gonilke so na voljo v kompaktnih (50/34), pol-kompaktnih (52/36) ali standardnih (53/39) velikostih. 

Kompaktna (50/34) gonilka je boljša izbira, če se boste veliko vzpenjali, saj boste potrebovali dodatno prestavno razmerje pri nižji hitrosti v hrib. Če je vaš glavni cilj hitrost na ravnem terenu, potem bosta pol-kompaktna (52/36) ali standardna (53/39) boljša izbira, saj boste lahko potisnili večji prestavni zobnik pri višjih hitrostih.

Na zadnjem zobniku pa je teorija obrnjena – višje število zob je boljše za vzpenjanje, medtem ko je 11×23 ali 11×25 boljše za vožnjo po ravnem terenu. Izbor visokega števila zob na zadnjem zobniku in nizkega števila zob na sprednji gonilki je najboljša izbira za vzpenjanje, medtem ko je za vožnjo po ravnem terenu ravno obratno.

 

5. Stil vožnje

Z razvojem kolesarstva so se oblikovala specializirana kolesa za različne stile vožnje, kot so aero, vzdržljivostna in sportive kolesa. Vsak tip kolesa je prilagojen specifičnim potrebam, zato izbira temelji na osebnih preferencah. 

Pri Giantu lahko izbirate med štirimi različnimi modeli cestnih koles:

 

Cestno kolo PROPEL

Ženski model: Liv EnviLiv

Aero cestno kolo Propel je pravo dirkaško kolo, ki je aerodinamično zasnovano v vetrnem tunelu, da bi bilo čim hitrejše na ravnini. 

Od svojega lansiranja je eden izmed najboljših predstavnikov v profesionalnem pelotonu. Modeli se začnejo pri okrog 2.700 evrih. Propel je idealna izbira za cestne kolesarje, ki lovijo Strava segmente ali se udeležujejo vikend dirk. 

Našo zalogo cestnih koles Propel si lahko ogledate tukaj, ženska kolesa EnviLiv pa tukaj.

Cestno kolo TCR

Ženski model: Liv Langma

TCR je klasično Giantovo dirkalno kolo. Ikonična poševna zgornja cev je uvedla izraz ‘compact road’, ki je bil za kolesarstvo revolucionaren. Edinstvena zasnova ustvarja manjše sprednje in zadnje trikotnike, za lažje in trše kolo. Njegova priljubljenost izhaja iz njegove vsestranskosti, odličen je pri osvajanju hribov kot tudi pri sprintu. Glede na udobje in zmogljivost je TCR med modeloma Propel in Defy. Cene se gibljejo med  2.000 in 9.000

Našo zalogo cestnih koles TCR si lahko ogledate tukaj, ženska kolesa Langma pa tukaj.

Povsem novi TCR Advanced SL 0 DA

 

Cestno kolo DEFY

Ženski model: Liv Avail

Med vzdržljivostnimi cestnimi kolesarji je Defy že dolgo časa priljubljen, saj je del Giantove ponudbe koles že od leta 2008. Njegova priljubljenost izhaja iz udobnosti pri vožnje, saj kolo uspešno izravna nepravilnosti na cestah. Odličen je za uporabo na daljše razdalje in ima prostor za širše pnevmatike, zmogljive disk zavore in pritrdišča za blatnike. Cene se gibljejo med 2.000 in 6.000 €.  

Našo zalogo cestnih koles Defy si lahko ogledate tukaj, ženska kolesa Avail pa tukaj.

Defy Advanced SL 0

 

Cestno kolo CONTEND

Contend združuje vzdržljivost Defyja z odzivnim pospeškom TCR-ja, kar ga naredi za eno najboljših cestnih koles za začetnike. Cene se gibljejo okrog  1.700 €.

Našo zalogo cestnih koles Contend si lahko ogledate tukaj.

Giant Contend AR 1

 

KAJ SLEDI?

Upamo, da so vam te informacije pomagale in ste bližje izbiri svojega prvega cestnega kolesa. Ko se približno odločite, k čemu se nagibate, vam svetujemo, da obiščete trgovine Freestyle v Ljubljani, Mariboru ali Slovenj Gradcu, kjer se vam individualno posvetimo in vam odgovorimo na vsa morebitna dodatna vprašanja in ponudimo nasvete, na podlagi dolgoletnih izkušenj.

Ekipa Freestyle

26.03.2024