Furaš raje sama ali z drugimi?

Furanje je zame kot neka terapija, da se sprostim, odmislim na vse in se osredotočim samo na to, kam me kolo pelje. Največkrat je to nujno predvsem, ko veliko delam in ker delam v turizmu, mi velikokrat paše furati sama v naravi, stran od vseh ljudi. Upam si trditi, da tudi tistim, ki ne delate v turizmu, vam vseeno paše kdaj pobegniti s kolesom stran, kajne? Seveda pa uživam furat s partnerjem, prijateljico ali tudi na novo spoznano skupino. Takrat vedno naučim kaj novega, si upam kaj več ali pa preprosto uživam v dobri družbi. Torej eno in drugo ima svoje prednosti in slabosti.

Prednosti »solo« furanja

Pa poglejmo si najprej, kaj so lahko vse prednosti »solo« furanja:

  • ZDAJ! Meni najbolj pomembna prednost, da grem na kolo, kadar hočem in takoj, kohočem. Ker so moji dnevi lahko kar zapolnjeni z raznimi projekti, delom itd., se je velikokrat zelo težko uskladiti s kom, posebej če ne živita v istem kraju. Tako pač marsikdaj preskočim nepotrebno zapravljanje časa z dogovarjanjem in enostavno grem furat.
  • KAMORKOLI! Tako kot s časom je tudi z lokacijo, sama si izbereš, kam želiš, kako dolgo želiš furat in kako zahtevno bo, brez prilagajanja. Kakšen dan več, kakšen dan manj.
  • STOP! Svoje trenutke ustavljanja si dirigiraš po svoje, ustaviš se, kjer hočeš, lulaš v tistem grmu, ki tebi paše, pofotkaš, kar ti je všeč.
  • FOKUS! Ko sem sama, sem ugotovila, da se zelo bolj osredotočim na opazovanje in »študiranja« traila, kot če furam za nekom, saj vem, da moram sama pri sebi razmisliti, katero linijo si bom izbrala in se je držala, hkrati pa razmišljam, kako pravilno speljat naslednji ovinek in ali so moje noge v pravilnem položaju. To pomeni, da imaš manj časa za razmišljati razne (ne)pomembne stvari, ki ti itak kravžljajo živce in uničujejo vajb, hkrati pa lahko tudi malo sanjariš na kakšnem ravnem delu.
  • VAJA DELA MOJSTRA, ČE MOJSTER DELA VAJO! Ponavadi, ko furaš z nekom, greš odfurat tisti trail ali dva, tri, kakorkoli in greš na pivo, to je to. Ko si sama, se lahko ustaviš na odseku, ki ti enostavno ne gre in ga ponoviš, še enkrat pa še enkrat pa še enkrat, dokler nisi zadovoljna ali izmučena. Noben te ne preganja, tako da kar pogumno. No, če vidiš druge, se seveda umakni s traila in počakaj, da najprej vsi odfurajo, preden nadaljuješ svojo vajo.Kaj pa so lahko prednosti furanja še z nekom?

Prednosti furanja v družbi

  • MOTIVACIJA! Včasih se zgodi, da sem utrujena, lena in ko te nekdo drug spravi na kolo, sem mu/ji neskončno hvaležna. V dvoje/troje/štiroje itd. je pač lepše, ne? Poleg tega te lahko drugi opogumijo, da sfuraš nekaj, česar si prej sama enostavno nisi upala. Dodatna brca v rit je kdaj pa kdaj definitivno dobrodošla! Pa kakšne fotke ali video, kako kaj odfuraš tudi, ne?
  • OBČUTEK VARNOSTI! Ko furaš v skupini ali vsaj še z nekom, del svoje odgovornosti nekako »prelagamo« na druge, ne namenoma, ampak zagotavlja ti nek občutek varnosti. Ni vedno treba, da ti gledaš, kam greste in če bi se komu kaj zgodilo, bomo valda poskrbeli eden za drugega.
  • PIVO! Ljudje smo družabna bitja in v dobri družbi nam je pač fino, četudi se je včasih mogoče potrebno nekoliko prilagoditi. Vsaka opcija, kot tudi vse ostalo v življenju, ima svoje prednosti in slabosti – kako greste pa ve raje furat? No, važno je itak, da se uživa! Seveda pa bodite previdne in spoštujte bonton na trailih. Če si sama, vseeno vzemi s sabo telefon in povej nekomu vsaj okvirno, kam greš. Do naslednjič!

Piše: Anja Rot

12.04.2022