Kaj je električno kolo in kako deluje?

V tem splošnem vodniku po električnih kolesih vam bomo natančno razložili, kaj je e-kolo, kako električno kolo deluje, kako voziti e-kolo in odgovorili na nekatera ključna vprašanja, ki se vam morda porajajo pred nakupom.

Kaj je električno kolo?

Električno kolo ali e-bike je kolo, opremljeno z električnim kolesarskim motorjem, ki vam pomaga pri poganjanju. Motor se napaja iz polnilne baterije, nameščene na kolesu. Moč, ki jo zagotavlja motor, je regulirana glede na to, kako močno pedalirate in stopnjo pomoči, ki ste jo izbrali.

 

Kako deluje električno kolo

Električno kolo bo običajno imelo motor nameščen na sredini kolesa (pogosto imenovan motor s srednjim pogonom), na sprednjem ali zadnjem pestu.

Med poganjanjem kolesa bo senzor navora izmeril, koliko napora vložite, in ga uskladil z izhodno močjo motorja.

Ideja je, da motor nikoli ne bo popolnoma prevzel, vendar bo reguliran glede na moč, vloženo v pedaliranje. Zaradi tega je ena od mnogih prednosti vožnje z električnim kolesom ta, da je potrebno pritiskati na pedala in se s tem ustrezno gibati.

 

Polnjenje baterije

Napajanje prihaja iz baterije, ki je lahko nameščena na zunanji strani okvirja ali skrita v njem. Pri vseh kolesih Giant je mogoče polnjenje baterije direktno na kolesu, ali pa posebej z odstranitvijo baterije.

Upravljanje motorja

Na krmilniku za motor se lahko odločite koliko pomoči želite dodati in spremljate raven baterije. Ponavadi so na voljo stopnje od 1 do 5 (1 – najmanj pomoči, 5 – največ pomoči). Le-te vam lahko nudijo vse od nežnega potiska do velike moči za premagovanje strmih terenskih vzponov.

 

Kako voziš električno kolo?

Vožnja z električnim kolesom je precej podobna vožnji z navadnim kolesom iste vrste.

Vklopite motor, s krmilnikom izberete želeno stopnjo pomoči in nato začnete vožnjo. Motor vam bo olajšal začetno pospeševanje in vam nato pomagal ohranjati hitrost, zlasti ko se boste morali povzpeti na hrib.

V kolikor bi električno pomoč popolnoma ugasnili, pa se je potrebno zavedati, da zaradi dodatne teže motorja in baterije električno kolo deluje nekoliko počasneje kot kolo brez pomoči. Kolo ima lahko ima tudi širše pnevmatike, da prenesejo dodatno težo in zagotovijo boljši oprijem.

Poznamo pet vrst električnih koles, prilagojenih za različne terene; gorska, cestna, treking, mestna in gravel električna kolesa. Katero kolo izbrati pa je odvisno od posameznikovih navad in želja. 

Gorska električna kolesa

So najbolj popularna kategorija električnih koles pri nas. Z gorskim električnim kolesom se boste lahko vzpenjali po strmih poteh, osvajali visoke vrhove in podaljšali svoje singletrack avanture. V naši zbirki električnih gorskih koles prav vsak najde kolo zase. Doživite več z enim od teh E-MTB koles. 

V naših trgovinah lahko izbirate med Giant modeli Trance, Reign, Stance, Fathom in Talon. Od Liv (ženskih) gorskih modelov so na voljo Intrigue, Embolden, Vall, Tempt in Rove

 

Cestna električna kolesa

So nadgradnja navadnega cestnega kolesa in primerna predvsem za tiste, ki uživajo v hitrosti. Ponujajo vse kar imate radi pri cestni vožnji, z dodatno močjo. Pomagajo vam premagovati težke vzpone in podaljšajo vašo vožnjo. Predstavnik cestnih električnih koles na Giantu je model FastRoad. Letos pa prihaja tudi popolnoma nov model Defy Advanced E+ in za ženske Liv Avail Advanced E+.

 

Treking električna kolesa

Treking e-kolesa so za tiste, ki so radi na poti in bi želeli podaljšati svoje avanture. Treking električna kolesa nudijo gladko in udobno vožnjo po vseh vrstah terena. Od treking koles v Freestyle trgovinah ponujamo Giant Explore, Roam in Dailytour modele. Od ženskih Liv sta na voljo modela Amiti in Allure.

 

V kolikor niste prepričani katero kolo bi bilo za vas, nas lahko vedno obiščete v naših trgovinah v Ljubljani in Mariboru in za nasvet povprašate naše osebje.

 

Na kolesu boste veliko več, tudi če že sedaj veliko vozite.

Glede na raziskavo, v kateri je sodelovalo skoraj 1800 lastnikov e-koles v Severni Ameriki, lahko nakup e-kolesa močno poveča pogostost vožnje. Pred nakupom je 55 odstotkov vprašanih izjavilo, da vozijo dnevno ali tedensko. Po nakupu e-kolesa je ta številka narasla na 91 odstotkov. To je logično: tudi če ste super kondicijsko pripravljeni, boste med vožnjo postali utrujeni. Če imate e-kolo, lahko nadaljujete z vožnjo, hkrati pa malo odpočijete svoje noge. Omogoča vam tudi, da greste hitreje, zaradi česar je kolesarjenje na daljša razdalje bolj atraktivno. Še posebej, ko ste v stiski s časom.

 

Tistim, ki ne vozijo pogosto, e-kolesa odpirajo povsem nov svet. Čeprav morda z navadnim kolesom niste pripravljeni voziti predolgih poti, lahko te razdalje zlahka premagate z električno pomočjo. Ta ista raziskava je pokazala, da se 94 odstotkov ne-kolesarjev po nakupu e-kolesa vozilo dnevno ali tedensko.

 

Tudi v Freestyle-u smo nad njimi navdušeni. V kolikor vas zanima izposoja električnega kolesa, pokličite 030 361 642 (Freestyle Ljubljana) ali 051 650 232 (Freestyle Maribor). Prepričajte se sami in že jutri odpeljite svojega!

07.09.2023