Top 4 gravel kolesarske poti v okolici Ljubljane
Kam se zapeljati po službi ali ob sončnih vikendih?

Poletje je tukaj in z njim se veselimo sončnih in toplih dni, ki jih bomo preživeli na kolesih. Kaj je lepšega kot tura po službi, zdaj ko je dan daljši? Za vas smo zato pripravili top 4 gravel poti v okolici Ljubljane + GPX, dve položnejši in dve zahtevnejši, z malo več višinci. 

 

1. Enostavna 35 km

dolžina poti: 35 km, višinska razlika: 70 m

Ljubljana Bežigrad – Ljubljansko barje – Škofljica – Rudnik – Ljubljana Bežigrad

Z le 70 metri višinske razlike je ta pot idealna za začetnike. Dolga je 36 kilometrov in vam bo vzela približno 2 uri. Z mešanico makadamskih (13 km) in asfaltnih (23 km) površin pot nudi raznoliko vožnjo, pri kateri lahko izkusite oba svetova – robustnost gravel poti in gladko drsenje po asfaltu.

Ta sproščena pot se vije skozi mesto, ob Dolenjski cesti do zelenih površin Ljubljanskega barja. Na Hauptmanci lahko napadete Strava segment in osvojite KOM. Sledi prijetna vožnja do Škofljice, mimo Lavrice, preden se po Dolenjski cesti vrnete nazaj v prestolnico.

Prenesite GPX file TUKAJ.

 

2. Zmerna 50 km

dolžina poti: 50 km, višinska razlika: 120 m

Ljubljana Bežigrad – Brezovica – Podpeč – Matena – Ljubljana Bežigrad

Ta gravel pot je kot nalašč za tiste, ki iščejo sproščeno vožnjo po napornem dnevu v službi ali enostaven vikend izlet. S skupno 120 višinskimi metri je pot primerna tudi za začetnike, ki si želijo uživati v kolesarjenju brez pretiranega napora. Pot boste prevozili v približno 3 urah.

Kolesarska pot vas bo vodila iz Ljubljane, mimo Viča, skozi Brezovico in Podpeč, prek Matene ter Rudnika, nazaj do izhodišča. Medtem ko boste polovico poti prekolesarili po makadamu (25 km), ki ponuja neposreden stik z naravo, boste drugo polovico preživeli na gladkem asfaltu (25 km), kar omogoča hitro in enostavno vožnjo.

Prenesite GPX file TUKAJ.

 

3. Zahtevnejša 55 km

dolžina poti: 55 km, višinska razlika: 460 m

Ljubjana Bežigrad – Ljubljansko barje – Iška vas – Brest – Črna vas – Ljubljana Bežigrad

Pot je zasnovana tako, da lahko uživate v čistem zraku in zelenih površinah Ljubljanskega barja, medtem ko se prebijate skozi slikovite vasi in polja. V povprečju boste pot prevozili v 3 do 4 urah, odvisno od vaše kondicije in hitrosti vožnje. Skupno število višincev na poti je 460 m

Pot vas bo od Ljubljane vodila proti jugu, skozi Ig, mimo reke Iške, kjer se lahko, če ste dovolj pogumni, tudi skopate. Nadaljevali boste skozi Tomišelj do Črne vasi in nato nazaj proti Ljubljani. Podlaga po kateri se boste vozili je približno polovico makadamska in polovico asfaltna

Prenesite GPX file TUKAJ.

 

4. Zahtevna 99 km

dolžina poti: 99 km, višinska razlika: 730 m

–> Za boljše pripravljene kolesarje smo dodali še 99 kilometrsko turo v okolici Ljubljane:

Ljubjana Bežigrad – Lavrica – Vrh nad Želimljami – Iška – Podpeč – Dragomer – Ljubljana Bežigrad

Pot vas bo peljala od Bežigrada vodila proti jugu skozi Lavrico. Nato se boste povzpeli na Vrh nad Želimljami, kjer vas bodo pričakali čudoviti razgledi.

Po krajšem postanku nadaljujete pot proti Podpeči, kjer boste lahko občudovali naravne lepote Ljubljanskega barja. Pot vas bo nato vodila skozi Dragomer nazaj proti izhodišču. Podlaga po kateri se boste vozili je 38 km makadamska in 61 km asfaltna. Skupno število višincev na poti je 730 m, ki jih boste premagali v približno 6.ih urah. 

Prenesite GPX file TUKAJ.


Če pred odhodom na turo ugotovite, da nimate dodatne zračnica ali katerega izmed drugih dodatkov nas obiščite v eni izmed Freestyle trgovin.

 

Ekipa Freestyle