Kako izbrati kolesarsko čelado?
5 nasvetov pri izbiri ustrezne kolesarske čelade

O pomenu čelade kot najpomembnejši zaščiti pri vseh vrstah kolesarjenja ne bomo izgubljali besed. Kolesarske čelade preprosto so nujne, kadarkoli ste na kolesu ne glede na to, kako izkušeni ste. Vse čelade morajo izpolnjevati določene standarde za zaščito pred udarci, vendar je pri nakupu potrebno biti pozoren še na naslednje stvari:  

 

1. Velikost

Dobro prileganje je ključnega pomena, saj lahko slabo prilegajoča čelada zmanjša učinkovitost v primeru nesreče. Začnite z merjenjem obsega vaše glave, saj je velikost čelade osnovana na tem.

Za določitev obsega glave ovijte prilagodljiv merilni trak okoli najširšega dela glave – približno en palec nad obrvmi. Druga možnost je, da ovijte vrvico okoli glave, nato pa izmerite dolžino vrvice z metrom.

 

Velikosti se glede na blagovne znamke in modele čelad med seboj razlikujejo. Pravilno velikost čelade lahko poiščete v tabeli velikosti na strani izbrane čelade. Spodaj prilagamo primer tabele gorskih čelad:

 

Če ste med velikostmi, svetujemo da izberite manjšo velikost. Druge možnosti so, da pogledate druge modele čelad ali pod čelado nosite kolesarsko kapo, da izboljšate prileganje večje čelade. Nekateri odrasli z manjšim obsegom glave lahko udobno nosijo tudi čelade za otroke.

 

2. Prileganje kolesarske čelade

Obvezno se pred nakupom prepričajte, da izberete čelado, ki vam pravilno pristoji. Slabo prileganje lahko zmanjša zaščito, zato izberite pravo velikost in jo ustrezno nastavite

 • Najprej nastavite oprijem. Večina čelad ima kolesce za nastavitev, ki ga lahko popolnoma odvijete, da nadenete čelado na glavo, nato pa zavrtite, dokler ne dobite tesnega prileganja. Sistemi prileganja se razlikujejo – nekatere čelade prilagajajo tesnost s pomočjo zamenljivih notranjih penastih blazinic, druge s pomočjo Mips tehnologije.
 • Nato zapnite in zategnite pašček za brado. Paščki bi morali tvoriti obliko V, ko počivajo pod ušesom. Če ne tvorijo udobnega V, prilagodite zaponko pod vsakim ušesom.
 • Nazadnje, ko je pašček za brado zapet, na široko odprite usta. Čelada bi morala pritisniti na vrh vaše glave, ko to storite. Če ne, pašček nekoliko zategnite in ponovite preizkus. 

Ustrezno prilegajoča se čelada bi morala biti tesna, vendar ne moteče tesna. Mora sedeti ravno na vaši glavi (ne nagnjena nazaj) s sprednjim robom približno dva prsta nad vašimi obrvmi, tako da je vaše čelo zaščiteno. Stresite glavo levo in desno ter navzdol. Če se čelada opazno premakne, morate ponastaviti prileganje. 

 

3. Vrsta uporabe

Poiščite čelado za kolo, ki ustreza vašemu načinu vožnje: kategorije čelad poenostavijo izbirni postopek tako, da vas usmerijo k možnostim, ki so bolj prilagojene vašim potrebam. Kljub temu, se cestna čelada lahko nosi za gravel kolesarjenje, čelada za gorsko kolo pa za cestno.

Ločimo 3 osnovne tipe čelad:

 • Rekreativne kolesarske čelade: so ekonomična izbira in zagotavljajo osnovno zaščito pred udarci za vožnjo po mestu.
 • Cestne kolesarske čelade: so zasnovane, da so lahke, imajo dobro zračenje in so aerodinamične.
 • Gorske kolesarske čelade: imajo dobro zračenje, večina modelov nudi razširjeno zaščito zadnjega dela glave, ker ste pri gorskem kolesarjenju bolj nagnjeni k padcem.

Razmislite, katere posebne funkcije bi morda želeli: So vam pomembne nove tehnologije zaščite in napredne zasnove (lažje, hladnejše in bolj aerodinamične)? Potrebujete posebne funkcije, kot so vgrajeni nosilci za luč ali GoPro kamero?

 

4. Izbira zaščite 

Primarna naloga čelade je zaščititi pred poškodbami glave pri padcu s kolesa. Zaščitni del čelade sestavljata zunanja lupina in notranja obloga, ki sta integrirani skupaj:

Zunanja lupina čelade zagotavlja nekaj odpornosti proti prebadanju in omogoča čeladi, da drsi ob udarcu (za zaščito vaše glave in vratu). 

Notranja obloga čelade je narejena iz razširjenega polistirena (visokokakovostni stiropor); ščiti vašo glavo tako, da upočasni in razprši udarne sile.

Sedaj vemo, da lahko tudi rotacijske sile povzročijo poškodbo možganov, čeprav je škoda manj očitna. Kot rezultat, so proizvajalci čelad razvili široko paleto tehnologij – vse z različnimi izrazi – da minimizirajo rotacijske sile med nesrečo. Najpogostejši funkciji sta:

 • Mips: Tehnologija večsmernega sistema zaščite pred udarci, ki jo vsebuje večina  čelad. Vključuje plast z nizkim trenjem, ki preusmerja rotacijske učinke tako, da omogoča, da se obloga za absorpcijo udarcev med udarcem rahlo zavrti.
 • SPIN: Najdemo jo na čeladah POC, tehnologija SPIN (Shearing Pads Inside) vključuje blazinice z injiciranim silikonom v strukturi, ki se premika znotraj lupine, da preusmeri rotacijske sile med udarcem.

Ostale funkcije čelad: 

 • Ventilacija: Prezračevalne odprtine na čeladi izboljšajo pretok zraka nad vašo glavo, kar vam omogoča večje udobje in hladnejše okolje. Več prezračevalnih odprtin imate, lažja je čelada.
 • Senčnik: Mnogi kolesarji imajo radi senčnik za zaščito pred soncem – pogosti so na čeladah za gorsko kolesarjenje.
 • Kompatibilnost z nosilci: Nekatere čelade so zasnovane tako, da omogočajo pritrditev nosilca, ki drži GoPro ali luč.

 

5. Skrb za čelado

Izogibajte se uporabi kemičnih topil za čiščenje čelade. Proizvajalci za čiščenje priporočajo uporabo mehke krpe ali gobice, poleg blagega mila in vode. Snemljive blazinice je mogoče oprati. Čelade ne shranjujte na podstrešju, v garaži, prtljažniku avtomobila ali drugje, kjer je lahko vroče. Prekomerna toplota lahko povzroči nastanek mehurčkov na delih čelade, zato morate tako čelado morate takoj zamenjati

 

 • Kdaj je čas, da zamenjate čelado?

Čelade za kolo so zasnovane za absorpcijo enkratnega udarca, zato vedno predvidevajte, da je čelada, ki je bila vpletena v kakršno koli nesrečo, poškodovana. Tudi če izgleda v redu, si kupite novo. Tudi če niste bili vpleteni v nesrečo, je vseeno priporočljivo čelado zamenjati na približno pet let. Onesnaženje, UV svetloba in vremenski vplivi lahko sčasoma oslabijo ključne komponente.

 

Za vas smo pripravili 5 najbolj priljubljenih čelad, ki jih lahko preizkusite v trgovinah Freestyle:

 

 1. Gorska čelada Fox Speedframe 

 

2. Gorska čelada POC Tectal

 

3. Gorska čelada GIRO Source Mips

 

4. Cestna čelada POC Octal Mips

 

5. Cestna čelada GIRO Syntax Mips

 

Ponudbo vseh čelad si lahko ogledate TUKAJ.

Članek je bil povzet po: https://www.rei.com/learn/expert-advice/bicycle-helmet.html