Kako trenirati psa, da postane "trail dog"?

Najpomembnejši dejavnik pri postopku vzgoje je seveda pasma psa, koliko se je navajen gibati in kako dobro prenaša visoko intenzivne dejavnosti. Najbolje je, če začneš z učenjem takoj ko veš, da je se pes pripravljen malo več gibati in ko ni več velikih nevarnosti za kakšne poškodbe. Zelo mladi kužki imajo še krhke kosti, tako da je boljše počakati vsaj do 4-5 mesce, pa še to samo

za trening in kakšne krajše fure.

Z Arijem sva začela proces spoznavanja kolesa z ovohavanjem in nagrad s priboljški, da se navadi na kolo. Ari je torej še v fazi učenja, vsake toliko se odpraviva na sprehod s kolesom (vožnja kolesa v roki in s psom na povodcu), da ga navadim na zvok kolesa, saj vemo da kolesa spuščajo veliko zvokov in je lahko za psa prvi vtis strašen – torej začni počasi. Preden začneš s tem, je psa potrebno naučiti odpoklica. To je zelo pomemben dejavnik, saj je dobro da se pes odziva na tvoje klice. Naučen more biti tudi na hojo zraven tebe, super pa je tudi, da se navadi teči za tabo. Tako se prilagaja na tvojo hitrost (če je pred tabo ne ve točno kaj se dogaja). Pa tudi če je pred kolesom lahko hitro pride do kakšne nesreče.

 

Potem lahko začneš s počasno vožnjo in jo potem s časom stopnjuješ. Pomembno je, da svojega psa spremljaš in opazuješ koliko zmore, da se lahko osredotočiš na njega in njegovo učenje. Kot tudi sebe moramo tudi psa potrebno ogreti in poskrbeti, da ni tek preveč intenziven – kot sem prej omenila, so nevarne poškodbe. Psu želimo dati pozitivno izkušnjo, da tudi on uživa na trailu.

Trening in učenje sta lahko naporni, ampak pomembno je da ne obupamo nad učenjem. Ko psa naučimo osnovne stvari, oba uživata v vožnji. Skupaj preživljata več prostega časa, pa s tem ga še dodatno pelješ na »sprehod« - to ne pomeni, da pes ne potrebuje dodatnega sprehoda, samo dodatno gibanje.

Pomembno je, da imaš seboj dovolj vode in kakšen priboljšek v žepu. Vsi vemo, da so veliko bolj odzivni, če imaš pri sebi hrano.

trail_dog3

S srečo pri učenju se bo lahko zgodilo, da bo pes še bolj vesel kolesa kot mi. Veliko sreče pri učenju svojega kužka.

Piše: Neža Marinič

06.09.2022

Deli z ostalimi